Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα vintage κοσμήματα

Επιστροφή στο Blog

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα vintage κοσμήματα

Η γοητεία των αντικειμένων μιας άλλης εποχής είναι αδιαμφισβήτητη κι ακαταμάχητη.  Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μόδα σήμερα στερείτε έμπνευσης και φαντασίας, για τους λάτρεις του vintage και τους συλλέκτες, τα αντικείμενα μιας άλλης εποχής κουβαλούν μνήμες του παρελθόντος που τα νέα σχέδια απλά δεν διαθέτουν. Ενώ τα ρούχα και τα αξεσουάρ περασμένων εποχών μπορεί κάποιες φορές να μείνουν στα αζήτητα, τα vintage κοσμήματα συνεχίζουν να θεωρούνται ανεκτίμητοι θησαυροί.

Στις μέρες μας, κοσμήματα εμπνευσμένα από την δεκαετία του ’70, όπως επίσης στοιχεία γούρια με ιδιαίτερους συμβολισμούς από τη δεκαετία του ’90, είναι περιζήτητα. Πολλά μοντέρνα κοσμήματα κατακλύζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά τι πιο καταπληκτικό από ένα vintage κομμάτι? Στην πραγματικότητα ένα vintage κόσμημα δεν είναι ποτέ περιττό στη συλλογή μας.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να αγοράσετε ένα πραγματικά vintage κόσμημα, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε την αυθεντικότητα, την αξία και το στυλ του, διότι θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το κόσμημα που επιλέξατε, θα το αγαπήσετε και θα το φορέσετε και δεν θα το πάρετε απλά για να μείνει κλεισμένο σε ένα κουτί στη συλλογή σας. Μην βιαστείτε να αγοράσετε ένα κόσμημα επειδή εκείνη τη στιγμή σας φάνηκε καλή ιδέα. Σκεφτείτε πρώτα αν είναι κάτι που θα σας ικανοποιεί και στο μέλλον κι αν θα θέλετε να το φοράτε και τα επόμενα χρόνια. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο και βρείτε κομμάτια κατάλληλα για σας και το στυλ σας.

Μεγάλη ζήτηση σήμερα, έχουν τα vintage κοσμήματα με στοιχεία (charms) φυλακτά, με άλλα λόγια, στοιχεία που σημαίνουν κάτι. Τα παλιά γούρια για παράδειγμα, που συμβολίζουν τύχη, αγάπη, προστασία κλπ. έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως επίσης και τα ζώδια.  Πολλοί συλλέκτες για παράδειγμα, αναζητούν ζώδια αντίκες των διάσημων οίκων Van Cleef και Cartier.

Οι vintage κρίκοι σκουλαρίκια, επίσης είναι πολύ δημοφιλή, ιδιαίτερα εκείνα της δεκαετίας του ’70. Το σκουλαρίκι κρίκος διατηρεί τη διαχρονικότητά του πάντα, και κατά συνέπεια την αξία του.

Είδαμε επίσης τελευταία, να υπάρχει και μια μεγάλη στροφή στα ασημένια κοσμήματα. Το ασήμι ως πιο προσιτό μέταλλο είναι μια καλή επιλογή για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά να αγοράσουν vintage κοσμήματα. Υπάρχουν καταπληκτικά ασημένια vintage κομμάτια για να επιλέξετε και για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν και κομμάτια από διάσημους σχεδιαστές, υπογεγραμμένα, όπως ο Art Smith για παράδειγμα ή ο Jean Despres.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν την υπερβολή και διαθέτετε τολμηρό γούστο, τότε τα ζωηρά, παιχνιδιάρικα vintage κοσμήματα της δεκαετίας του ’60 είναι για σας μια καλή επιλογή. Η δεκαετία του ’60 ήταν μια πολύ εμπνευσμένη περίοδος όσον αφορά το σχεδιασμό κοσμημάτων. Υπάρχει πληθώρα εντυπωσιακών κομματιών εκείνης της περιόδου και μάλιστα τα κοσμήματα διάσημων σχεδιαστών εκείνης της εποχής, όπως για παράδειγμα του Bulgari ή του Van Cleef&Arpels, είναι περιζήτητα ανάμεσα στους συλλέκτες.

Οι μεγάλες vintage καρφίτσες είναι επίσης μια καλή επένδυση, διότι μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους εκπλήσσοντας ευχάριστα. Για παράδειγμα, φορέστε τες σε μια ζώνη πάνω από ένα σακάκι, ή σαν αξεσουάρ στα μαλλιά σας. Αυτού του είδους οι συνδυασμοί μπορούν να μετατρέψουν ένα vintage κομμάτι, σε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και πολύτιμο αξεσουάρ.

Συμπέρασμα

Είτε αναζητάτε ένα αλλιώτικο αξεσουάρ για να δώσετε ιδιαίτερο στυλ σε κάποια εμφάνισή σας, είτε γιατί ξύπνησε η Carrie Bradshaw μέσα σας, ένα vintage κόσμημα είναι καλή επιλογή, διότι, είναι κομμάτι με διαχρονική αξία και σίγουρα δεν θα μετανιώσετε ποτέ για την αγορά του.

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog