Πως να καθαρίσω τα κοσμήματα μου; Οδηγός συντήρησης

Επιστροφή στο Blog
Καθαρισμός κοσμημάτων

Πως να καθαρίσω τα κοσμήματα μου; Οδηγός συντήρησης

Φροντίδα κοσμημάτων

Ας ξεκινήσουμε από τον βασικό κανόνα που πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου τα κοσμήματά μας να διατηρήσουν την αρχική τους λάμψη και να παραμείνουν σαν καινούργια για πολύ καιρό.

“Τα κοσμήματα είναι τα τελευταία που φοράμε όταν ντυνόμαστε και τα πρώτα που βγάζουμε όταν ξεντυνόμαστε”

Ο κανόνας αυτός σε συνδυασμό με προσεκτικό καθαρισμό και σωστή αποθήκευση μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των κοσμημάτων σας χωρίς να χάσουν τίποτα από την αρχική τους εμφάνιση.

Οδηγός συντήρησης κοσμημάτων

Ας δούμε λοιπόν κάποιους γενικούς κανόνες που αφορούν όλα σχεδόν τα κοσμήματα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε τρόπους καθαρισμού τους, ανάλογα με το μέταλλο από τα οποία είναι κατασκευασμένα.

 1. Μην φοράτε τα κοσμήματα σας όταν κάνετε μια εργασία που απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. γυμναστική, κηπουρική κλπ.)
 2. Βγάλτε τα δαχτυλίδια σας όταν πλένετε τα χέρια σας και φυσικά αφαιρέστε τα κοσμήματά σας όταν κάνετε μπάνιο ή αν πρόκειται να βουτήξετε σε πισίνα (οι πισίνες περιέχουν χλώριο).
 3. Μην ψεκάζετε απευθείας πάνω στα κοσμήματά σας το αγαπημένο σας άρωμα. Γενικά αποφύγετε την επαφή των κοσμημάτων σας με κρέμες, body lotions και με χημικά οποιουδήποτε είδους.
 4. Αφαιρέστε τα κοσμήματά σας κατά την διάρκεια του ύπνου.
 5. Τα κοσμήματα που φοράμε έρχονται σε άμεση επαφή με τον ιδρώτα και τα φυσικά έλαια του σώματός μας. Καλό θα ήταν όταν τα βγάζετε, να τα σκουπίζετε με ένα μαλακό πανί πριν αποθηκεύσετε.
 6. Αποθηκεύστε κάθε κόσμημα ξεχωριστά σε κουτί ή σακουλάκι και ποτέ σε κασετίνα όλα μαζί.
 7. Τέλος αποφύγετε να εκθέσετε τα κοσμήματά σας στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία διότι διατρέχουν τον κίνδυνο να αποχρωματιστούν και να χάσουν τη λάμψη τους.

πως καθαρίζω κοσμήματα

Καθαρισμός Κοσμημάτων

 

Φροντίδα Ασημένιων κοσμημάτων

Κι όμως υπάρχει τρόπος για να καθαρίσετε τα ασημένια κοσμήματά σας μόνη σας στο σπίτι.

Θα χρειαστείτε:

 • 1 μπολ
 • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
 • 1 κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού
 • Αλουμινόχαρτο
 • Νερό

Καλύψτε αρχικά το μπολ εξολοκλήρου με το αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια ανακατέψτε το αλάτι με τη σόδα και ρίξτε τα στο μπολ.

Τοποθετήσετε τα ασημένια κοσμήματα σε μία στρώση μέσα στο μπολ. Ρίξτε από πάνω νερό ώσπου να καλυφθούν τα κοσμήματα. Αφήστε έτσι για μερικές ώρες. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα κοσμήματα από το μπολ και ξεπλύνετε καλά με άφθονο ζεστό νερό. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύσκολα σημεία ή υπάρχουν υπολείμματα σόδας/αλατιού, χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε. Τέλος σκουπίστε με μαλακό πανί κι αφού στεγνώσουν εντελώς, αποθηκεύστε όπως πάντα.

Φροντίδα για Κοσμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι εύκολο να καθαριστεί καθώς δεν οξειδώνεται, δεν μαυρίζει ποτέ. Αν παρόλα αυτά νοιώθετε ότι το αγαπημένο σας ατσάλινο κόσμημα χρειάζεται οπωσδήποτε καθάρισμα, τότε το μόνο που θα σας χρειαστεί είναι ζεστό νερό κι ένα ήπιο απορρυπαντικό πιάτων.

Βουτήξετε το κόσμημά σας μέσα στο ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχετε ρίξει απορρυπαντικό. Μπορείτε απλά να το τρίψετε με το χέρι ή για πιο επίμονες βρωμιές χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Ξεπλένετε πολύ καλά και σκουπίστε με μαλακό καθαρό πανί σχολαστικά, ώστε στεγνώνοντας να μην παραμείνουν σημάδια στην επιφάνειά του από τα άλατα του νερού.

Φροντίδα για Κοσμήματα από ορείχαλκο

Ο ορείχαλκος (μπρούτζος) είναι κράμα μετάλλου και είναι σκληρό, ανθεκτικό και γυαλιστερό. Ο ορείχαλκος κάποιες φορές μπορεί να  παράγει ένα πρασινωπό χρώμα, εξαιτίας της επαφής του με το δέρμα και των ελαίων αυτού. Καθαρίζετε εύκολα με νερό και σαπούνι, αν και το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε καθαρά αποσταγμένο νερό, διότι δεν περιέχει καθόλου χλώρια τα οποία δεν είναι φιλικά προς τον μπρούτζο.  Συνήθως η οξείδωση συμβαίνει σε κοσμήματα που φοριούνται σφιχτά στο σώμα όπως για παράδειγμα τα τσόκερ.   Τα κοσμήματα που είναι χαλαρά πάνω μας όπως τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να οξειδωθούν.

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να αποφύγετε την οξείδωση των ορειχάλκινων κοσμημάτων σας, είναι να περάσετε την επιφάνεια του κοσμήματος που έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, με ένα διάφανο βερνίκι νυχιών.

Να θυμάστε ότι για να διατηρήσετε τα ορειχάλκινα κοσμήματά σας για πολύ καιρό σαν καινούργια, θα πρέπει να τα κρατάτε μακριά από κάθε είδους χλώρια, να μην τα φοράτε σε πισίνες όπως επίσης και στη θάλασσα.

Φροντίδα για Κοσμήματα με μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια είναι φυσικό υλικό και ο καθαρισμός τους απαιτεί διαφορετική τακτική από ότι των υπόλοιπων κοσμημάτων. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καθαρίσετε το μαργαριταρένιο κολιέ σας, ωστόσο ένας πραγματικά φυσικός κι ακίνδυνος τρόπος είναι ο καθαρισμός τους με ελαιόλαδο.

Ρίξτε σε ένα μαλακό, καθαρό πανί μικρή ποσότητα ελαιόλαδου και ξεκινήστε σκουπίζοντας ένα-ένα τα μαργαριτάρια τας σε όλο το μήκος του κοσμήματος. Τελειώνοντας αφαιρέστε τα υπολείμματα του ελαιόλαδου με μαλακό χαρτί κουζίνας ή ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Σκουπίστε απαλά και θα δείτε ότι τα μαργαριτάρια σας έχουν αποκτήσει την αρχική τους γυαλάδα και λάμψη.

Μην χρησιμοποιήσετε για κανένα λόγο οποιοδήποτε άλλο είδος λαδιού εκτός από το ελαιόλαδο καθώς η σύνθεσή τους περιέχει επιπλέον λίπος και μπορεί να φράξουν τους πόρους των μαργαριταριών. Μόνο το ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει όποια πιθανή βρωμιά υπάρχει πάνω στα μαργαριτάρια και να δώσει τη λάμψη και τη γυαλάδα που είχαν όταν τα αγοράσατε.

φροντίδα κοσμημάτων

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog