Πως να καθαρίσεις το ψάθινο καπέλο σου

Επιστροφή στο Blog

Πως να καθαρίσεις το ψάθινο καπέλο σου

Τίποτε δεν είναι πιο χρήσιμο το καλοκαίρι από ένα ψάθινο καπέλο. Είτε πρόκειται για ένα καπέλο με μεγάλο γείσο για την παραλία, είτε για ένα ψάθινο panama για μια βόλτα στην πόλη, το ψάθινο καπέλο είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

 

Ακριβώς όμως επειδή είναι ένα αξεσουάρ που μπορείς να φοράς οπουδήποτε είναι αρκετά εύκολο να λερωθεί. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Παρακάτω θα μάθεις με ποιόν τρόπο μπορείς να καθαρίσεις το ψάθινο καπέλο σου και να απολαύσεις το καλοκαίρι χωρίς άγχος, φορώντας το παντού και πάντα.

Βασικός κανόνας

Αν έτυχε ποτέ να βρεθείς μια βροχερή μέρα σε κάποιο μέρος όπου υπήρχε άχυρο, τότε σίγουρα γνωρίζεις τη μυρωδιά που βγάζει μετά τη βροχή. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι βάζεις το καπέλο σου στο νερό ή ακόμη χειρότερα στο πλυντήριο, θα συμβεί το ίδιο ακριβώς, εκτός του ότι το καπέλο σου θα χάσει επιπλέον και το σχήμα του.

Τοπικός καθαρισμός

Συνήθως ένα στεγνό καθαριστικό κι ένα πανί είναι αρκετό για να καθαρίσετε το καπέλο σας σε τοπικά σημεία. Αν ωστόσο πασπαλίσεις το σημείο του λεκέ με ταλκ και το αφήσεις αρκετή ώρα, τότε ο λεκές θα απορροφηθεί. Σκουπίζεις το ταλκ με στεγνό βουρτσάκι και μετά με ένα πανί και το καπέλο σου είναι πάλι σαν καινούργιο.

Γενικός καθαρισμός

Έστω λοιπόν ότι χρειάζεται να καθαρίσεις ολόκληρο το καπέλο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό στεγνό καθαριστικό για ψάθινο καπέλο που υπάρχει στο εμπόριο ή ένα καθαριστικό για τα τζάμια. Ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσεις ένα τέτοιο καθαριστικό, είναι να το βάλεις σε κάποιο ψεκαστήρα, κι αφού ψεκάσεις, να σκουπίσεις με ένα στεγνό και καθαρό πανί.  Να θυμάσαι όμως ότι ο στόχος μας δεν είναι να μουσκέψουμε τελείως το καπέλο, αλλά να το καθαρίσουμε.

Καθαρισμός των υφασμάτινων στοιχείων του καπέλου

Όλα τα ψάθινα καπέλα όμως έχουν και κάποια στοιχεία από ύφασμα που πιθανόν να χρειάζονται κι αυτά καθάρισμα. Τα στοιχεία αυτά είναι η κορδέλα που συγκρατεί τον ιδρώτα στο εσωτερικό μέρους του καπέλου, και η κορδέλα που πιθανόν το στολίζει στο εξωτερικό μέρος του.  Για αυτά τα υφασμάτινα στοιχεία το μόνο που χρειάζεται είναι χλιαρό νερό, ένα υγρό απορρυπαντικό κι ένα καθαρό πανί.

Βουτάμε το πανί μας το μείγμα νερού/απορρυπαντικού και στραγγίζουμε πολύ καλά. Ο καλύτερος τρόπος τώρα για να καθαρίσεις τους λεκέδες, είναι με ταμποναριστές κινήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα αν υπάρχουν και λεκέδες από μακιγιάζ, τότε πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγεις το τρίψιμο για να μην απλωθεί ο λεκές κι αφήσει σκιές.

Στέγνωμα του ψάθινου καπέλου

Συνήθως, αν τύχει και βραχεί το ψάθινο καπέλο μας, φροντίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο να το στεγνώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιήσεις το σεσουάρ των μαλλιών ή να το βγάλεις έξω, κάτω από τον  καυτό ήλιο. Ωστόσο κανένα από τα δύο παραπάνω δεν είναι σωστό. Το μόνο που θα πετύχεις κάνοντάς τα είναι να παραμορφώσεις το καπέλο σου.      Τι μπορείς να κάνεις ?

  • Ταμπονάρισε απαλά το καπέλο σου με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας προκειμένου να αφαιρέσεις το πολύ νερό.
  • Σήκωσε την εσωτερική κορδέλα που συγκρατεί τον ιδρώτα προς τα πάνω.
  • Αν το καπέλο σου έχει κάποιες φυσικές κλήσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυρισμένο γείσο, φρόντισε να παραμείνει λυγισμένο στην αρχική του κλήση.
  • Άσε το καπέλο ανάποδα γυρισμένο σε μια επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.
  • Φρόντισε το καπέλο σου να βρίσκεται μακριά από το φως του ήλιου.

Ένας επίσης αποτελεσματικός και σωστός τρόπος για να στεγνώσεις το καπέλο σου, είναι να το αφήσεις κρεμασμένο στον τοίχο ή πάνω σε ένα κεφάλι κούκλας. Με τον τρόπο αυτό το καπέλο σου δεν θα χάσει το αρχικό του σχήμα καθώς θα στεγνώνει.

 

Είτε πρόκειται για καπέλο δυτικού τύπου, είτε για ένα panama ή οτιδήποτε άλλο, το ψάθινο καπέλο είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Πρόκειται για must have αξεσουάρ, όχι μόνο για λόγους στυλ, αλλά πολύ περισσότερο για πρακτικούς λόγους. Αν περιηγηθείς στη συλλογή μας από γυναικεία καπέλα, θα βρεις όμορφα χειροποίητα καπέλα, ζωγραφισμένα με το χέρι, σε πολλά σχέδια και για κάθε περίσταση.

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog