Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα μαργαριτάρια

Επιστροφή στο Blog
μαργαριτάρια

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα μαργαριτάρια

Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα μαργαριτάρια που καλό θα ήταν να γνωρίζεις πριν κάνεις την αγορά σου

Στην ερώτηση από πού προέρχονται τα μαργαριτάρια, οι περισσότεροι από μας θα απαντήσουν ότι προέρχονται από τη θάλασσα. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τον τρόπο που σχηματίζονται τα μαργαριτάρια, πόσοι τύποι μαργαριταριών υπάρχουν και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από μας θεωρούν ότι τα μαργαριτάρια έχουν στρόγγυλο σχήμα και το χρώμα τους είναι λευκό ή εκρού.

Καλό θα ήταν όμως, πριν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα μαργαριταρένιο κόσμημα να γνωρίζεις κάποια πράγματα και να είσαι ενήμερη για τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξία των μαργαριταριών ώστε να πετύχεις στα μέγιστα το value for money της αγοράς σου.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα μαργαριτάρια, καθώς και πως αυτές μπορούν να μας φανούν χρήσιμες όταν πρόκειται να προβούμε στην αγορά ενός μαργαριταρένιου κοσμήματος.

Ο τρόπος που σχηματίζονται τα μαργαριτάρια και γιατί αυτό σχετίζεται με την αγορά που πρόκειται να κάνεις

Τα μαργαριτάρια είναι η ζωντανή απόδειξη της τελειότητας της μητέρας φύσης. Είναι προιόν ενός απίστευτου μηχανισμού που παρουσιάζουν τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή. Το εσωτερικό των πλασμάτων που ζουν μέσα στο κέλυφος είναι απίστευτα ευαίσθητο και μαλακό και μπορούν να τραυματιστούν πολύ εύκολα. Έτσι όταν κόκκοι άμμου ή μικροσκοπικά κομμάτια κάποιου κελύφους περάσει στο εσωτερικό τους τότε τα μαλάκια αυτά παράγουν μια γαλακτώδη ουσία, την οποία χρησιμοποιεί ως ασπίδα για να προστατεύσει την τρυφερή σάρκα του από τον εισβολέα. Το μαλάκιο τυλίγει με απανωτά στρώματα αυτής της γαλακτώδους ουσίας το ξένο σώμα που έχει εισέλθει στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το μαργαριτάρι.

Γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα μαργαριτάρια μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί υπάρχουν διαφορές στην υφή, το μέγεθος ή το χρώμα του μαργαριταριού. Για παράδειγμα το στρείδι που θα επιβιώσει περισσότερο χρόνο, συνεχίζει να δημιουργεί όλο και περισσότερα στρώματα αυτής της γαλακτώδους ουσίας με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα πιο παχύ και πιο ανθεκτικό μαργαριτάρι. Ο λόγος που τα μαργαριτάρια παράγονται σε διάφορα σχήματα είναι επειδή είναι κατασκευασμένα από τη φύση κι όχι από κάποια μηχανή και φέρουν τις μοναδικές ιδιότητες που μόνο η Μητέρα φύση μπορεί να αποδώσει σε ένα δημιούργημά της.

 

δαχτυλίδι με πέρλα ioly

Πως οι άνθρωποι επηρέασαν τη διαδικασία παραγωγής των μαργαριταριών ώστε να είναι προσιτά σε όλους

Όταν για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν τα μαργαριτάρια, ήταν ένα σπάνιο εύρημα και κατά συνέπεια ακριβό. Για το λόγο αυτό για αρκετούς αιώνες η χρήση τους περιοριζόταν στα μέλη βασιλικών οικογενειών και μελών της ελίτ κοινωνίας. Λόγω του υψηλού κόστους τους, κανείς άλλος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά. Έτσι τα μαργαριτάρια δημιούργησαν εξαιρετικά κοσμήματα, στέφανα, διακόσμησαν ρούχα κι έγιναν σύμβολο ευγένειας και υψηλής κοινωνικής θέσης  μια που το να κατέχει κάποιος απλός άνθρωπος μαργαριτάρια, θεωρούνταν όχι απλά αδύνατο αλλά και προσβλητικό.

Δεδομένης όμως της υψηλής ζήτησης των μαργαριταριών αλλά και της ανθρώπινης ευρηματικότητας, η σκέψη για την πιθανότητα καλλιέργειάς του είχε ξεκινήσει.

Κανείς φυσικά δεν μπορούσε να αναγκάσει ένα μαλάκιο να φτιάξει ένα μαργαριτάρι. Μπορούσε ωστόσο να δώσει στο μαλάκιο το ερέθισμα να αρχίσει να το φτιάχνει, αν ένα ξένο σώμα εισχωρούσε στο κέλυφός του.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες φάρμες μαργαριταριών όπου ο καλλιεργητής άνοιγε απαλά το στρείδι και τοποθετούσε ένα μικροσκοπικό ξένο σώμα στο εσωτερικό του και στη συνέχεια το επέστρεφε στο νερό. Περίμενε αρκετό καιρό πριν βγάλει το στρείδι από το νερό για να συλλέξει το μαργαριτάρι που είχε δημιουργηθεί. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η βιομηχανία παραγωγής μαργαριταριών, ενώ τα μαργαριτάρια εξακολουθούν να είναι φυσικά φτιαγμένα, να είναι λαμπερά και όμορφα. Ωστόσο, λόγω πια της επάρκειας μαργαριταριών στην αγορά, μπορούμε όλοι να αγοράσουμε  μαργαριτάρια σε καλές τιμές, ακόμη κι αν δεν κατέχουμε βασιλικό τίτλο.

Τα μαργαριτάρια είναι ο μόνος πολύτιμος λίθος στον κόσμο που προέρχεται από ένα ζωντανό πλάσμα. Κατά συνέπεια η παραγωγή τους, όχι μόνον δεν βλάπτει το περιβάλλον αλλά μπορεί πραγματικά να το βελτιώσει. Ο λόγος? Τα στρείδια χρειάζονταν υγιή περιβάλλον για να μπορέσουν  να δημιουργήσουν μαργαριτάρια. Έτσι, αν ένας εκτροφέας δεν κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει το περιβάλλον στο οποίο διατηρεί τα στρείδια του υγιές, η σοδειά των μαργαριταριών του δεν θα είναι η αναμενόμενη.

Για το λόγο αυτό οι εκτροφείς μαργαριταριών και οι πωλητές αυτών, παγκοσμίως, υποστηρίζουν μέτρα που προστατεύουν τις θάλασσες, διότι, αν τα νερά μολυνθούν, τότε οι επιχειρήσεις τους θα κινδυνεύσουν. Η βιομηχανία λοιπόν, των μαργαριταριών είναι μια βιομηχανία που στην ουσία ωφελεί τα υδάτινα περιβάλλοντα παγκοσμίως.

Συγκομιδή μαργαριταριών

Σε αντίθεση με άλλους πολύτιμους λίθους, τα μαργαριτάρια είναι μαλακά και αρκετά ευαίσθητα. Ενώ καμία ιδιαίτερη προσοχή δεν χρειάζονται τα άλλα κοσμήματα, και μπορείς να τα έχεις  αποθηκευμένα για χρόνια, ακόμη και ξεχασμένα σε κάποιο κουτί, τα μαργαριτάρια απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διατηρήσουν τη λάμψη και το σχήμα τους.

Τώρα που γνωρίζεις τη διαδικασία παραγωγής και συγκομιδής των μαργαριταριών, καταλαβαίνεις γιατί οι συμβουλές σωστής φύλαξης και αποθήκευσής τους είναι τόσο σημαντικές, αν θέλεις τα μαργαριτάρια σου να διατηρηθούν για πάντα.

Και για να τις ξαναθυμηθούμε, τα μαργαριτάρια θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που βάζεις πάνω σου και το πρώτο που βγάζεις. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αρώματα, κρέμες σώματος κλπ. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σκληρά χημικά για να τα καθαρίσουμε, ενώ πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά σε κουτί ή θήκη με μαλακή επένδυση, προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες φθορές.

χειροποίητο κολιέ με μαργαριτάρια faye

Τύποι μαργαριταριών

Τώρα που ξέρεις πια πως σχηματίζονται τα μαργαριτάρια, μπορείς να καταλάβεις γιατί και πως υπάρχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα μαργαριταριών. Ας δούμε όμως και κάποιες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να τα ταξινομήσουμε.

Φυσικά μαργαριτάρια είναι εκείνα που είναι φτιαγμένα 100% από τη φύση. Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη σημερινή αγορά.

Μαργαριτάρια καλλιέργειας είναι εκείνα που καλλιεργούνται σε φάρμες καλλιέργειας μαργαριταριών και αποτελούν το 99% της σημερινής αγοράς. Είναι πονομοιότυπα με τα φυσικά από κάθε άποψη.

Μαργαριτάρια γλυκού νερού είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά τους. Σχηματίζονται σε πηγές γλυκού νερού από μαλάκια, σε αντίθεση με τα μαργαριτάρια που σχηματίζονται στους ωκεανούς από στρείδια. Και τα μαλάκια όμως, όπως και τα στρείδια δημιουργούν μαργαριτάρια ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο αυτοπροστασίας τους όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Μαργαριτάρια Akoya είναι τα μαργαριτάρια θαλασσινού νερού που πήραν το όνομά τους από το είδος του στρειδιού το οποίο παράγονται και που ονομάζεται Akoya. Συνήθως τα Akoya προέρχονται από ιαπωνικές φάρμες εκτροφής μαργαριταριών και είναι το πιο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Το Akoya ήταν το πρώτο είδος μαργαριταριού που καλλιεργήθηκε, γεγονός που δικαιολογεί και την δημοφιλία του, κι αν μιλώντας για μαργαριτάρια, σκέφτεσαι ένα στρόγγυλο, λευκό μαργαριτάρι, τότε πιθανότατα σκέφτεσαι ένα μαργαριτάρι Akoya.

Μαργαριτάρια νοτίων θαλασσών είναι ένας πραγματικός θησαυρός στον κόσμο των μαργαριταριών. Είναι μεγαλύτερα και πιο λαμπερά από όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες μαργαριταριών και προέρχονται από το στρείδι Pinctada maxima. Το μεγαλύτερο μέγεθός τους όμως, σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να σχηματιστούν, αρά και η παραγωγή τους είναι πιο αργή και πιο χρονοβόρα. Κατά συνέπεια υπάρχουν λιγότερες φάρμες καλλιέργειας τέτοιων μαργαριταριών στις Νότιες θάλασσες, καθιστώντας τα από τα πιο πολύτιμα και πιο ακριβά στον κόσμο.

Μαργαριτάρια Ταϊτής είναι τα μαύρα μαργαριτάρια που σχηματίζονται από το στρείδι Pinctada margaritifera. Ονομάζονται μαργαριτάρια Ταϊτής λόγων του γεγονότος ότι βρίσκονται κυρίως γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Ταϊτής και της Γαλλικής Πολυνησίας. Συνήθως το πραγματικό χρώμα τους είναι ένα σκούρο πράσινο, που τις περισσότερες φορές φαίνεται σαν μαύρο.

σκουλαρίκια με μαργαριτάρια azzie

Ποιο είδος μαργαριταριού θεωρείται καλύτερο

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τα μαργαριτάρια διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για τη δημιουργία κοσμημάτων τονίζοντας τα χαρακτηριστικά τους με διάφορους τρόπους. Τα μαργαριταρένια κολιέ για παράδειγμα, οφείλουν να έχουν αρμονία στο σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των μαργαριταριών από τα οποία κατασκευάστηκαν. Τα μενταγιόν, από την άλλη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιδείξουμε ένα μόνο μαργαριτάρι.

Σε γενικές γραμμές τα μαργαριτάρια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όλων των ειδών κοσμημάτων όπως βραχιόλια, σκουλαρίκια δαχτυλίδια κλπ., έχοντας ως αποτέλεσμα να υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους τα μαργαριτάρια μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα κόσμημα πριν καταλήξουν στη βιτρίνα ενός καταστήματος. Το είδος του μαργαριταριού που σου ταιριάζει καλύτερα, είναι ένα ερώτημα, στο οποίο μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις.

Συμπέρασμα

Τα μαργαριτάρια αγαπήθηκαν και εξακολουθούν να αγαπιούνται όσο κανένα άλλο κόσμημα σε όλο τον κόσμο. Είναι μια δημοφιλής και ασφαλής επιλογή ως γαμήλια κοσμήματα, δαχτυλίδια αρραβώνων, προσωπικά δώρα κλπ.  Τα μαργαριτάρια σήμερα, αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και must have αξεσουάρ στη συλλογή μας.

Η γνώση όμως των τρόπων με τους οποίους καλλιεργούνται, συλλέγονται και τελικά χρησιμοποιούνται τα μαργαριτάρια, σου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσεις καλύτερα αυτόν το μοναδικό στο είδος του λίθο και να κάνεις τις αγορές σου με επίγνωση, βεβαιότητα και αγάπη.

Ο κόσμος των μαργαριταριών είναι μαγικός και η δημοφιλία τους παντοτινή.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog