Μύθοι και αλήθειες για τα μαργαριτάρια

Επιστροφή στο Blog

Μύθοι και αλήθειες για τα μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια είναι από τα πιο κομψά και διαχρονικά κοσμήματα που μπορούμε να φορέσουμε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το περίφημο ‘’pearls are always appropriate’’ της Coco Chanel. Η ομορφιά και η διαχρονικότητά τους, τα καθιστά μια πολύ δημοφιλή επιλογή για δώρο είτε προσωπικό είτε ως δώρο γάμου κάποιες φορές.

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τα μαργαριτάρια, αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα γι’αυτά, ιδιαίτερα συναρπαστικά που ίσως να μην γνωρίζετε.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα κυριότερα :

Από πού προέρχονται τα μαργαριτάρια

Τα αγαπημένα όλων μας μαργαριτάρια, σχηματίζονται μέσα σε μαλάκια όπως είναι τα στρείδια και τα μύδια όταν ένας κόκκος άμμου μπει μέσα στο κέλυφός τους. Τότε, μια ουσία που ονομάζεται nacre αρχίζει και εκκρίνεται γύρω από τον κόκκο αυτό προκειμένου να προστατεύσει την ευαίσθητη εσωτερική επιφάνεια του στρειδιού. Καθώς ο κόκκος της άμμου επικαλύπτεται ξανά και ξανά με αυτή την προστατευτική ουσία, σχηματίζεται το μαργαριτάρι.

Συνήθως τα μαργαριτάρια του γλυκού νερού φτιάχνονται από μύδια, ενώ τα μαργαριτάρια του αλμυρού νερού από στρείδια. Είτε γλυκού όμως είτε αλμυρού νερού, τα μαργαριτάρια είναι ο μοναδικός πολύτιμος λίθος που δημιουργείται από ζωντανούς οργανισμούς.

Τα μαργαριτάρια είναι ένα πανέμορφο φυσικό κόσμημα κι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να μάθουμε γι΄αυτά.

Τα μαργαριτάρια δεν είναι πάντοτε λευκά

Όταν μιλάμε για μαργαριτάρια, συνήθως μας έρχεται στο νου μια ολόλευκη ιριδίζουσα πέτρα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μαργαριτάρια δεν είναι πάντοτε λευκά. Οι αποχρώσεις τους είναι από ροζ και καφέ μέχρι μαύρα. Τι συντελεί στο να έχουν τα μαργαριτάρια τόσο πολλά χρώματα? Ο τύπος του μαλάκιου μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το μαργαριτάρι, καθώς και το νερό στο οποίο ζούσε αυτό το μαλάκιο.

Τα μαργαριτάρια ήταν γνωστά από την αρχαιότητα

Τα μαργαριτάρια έγιναν γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Το αρχαιότερο κόσμημα μαργαριταριών, βρέθηκε στη σαρκοφάγο μιας πριγκίπισσας από την Περσία και χρονολογείται από το 520 π.χ. Αυτό το κόσμημα εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δε, όλες οι εύπορες κυρίες της εποχής εκείνης, έπρεπε είτε να φορούν κοσμήματα με μαργαριτάρια, είτε τα ρούχα τους να ήταν στολισμένα με αυτά.  Ο θρύλος λέει ότι η Κλεοπάτρα διέλυσε ένα μαργαριτάρι σε κρασί και το ήπιε προκειμένου να αποδείξει την αγάπη της στον Μάρκο Αντώνιο.  Μια άλλη εκδοχή του ιδίου θρύλου λέει πως η Κλεοπάτρα στοιχημάτισε με τον Μάρκο Αντώνιο ότι μπορεί να ξοδέψει για ένα και μόνο γεύμα, ένα ποσό τόσο εξωφρενικό όσο και τα περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας. Όταν κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Μάρκος Αντώνιος της επεσήμανε ότι δεν πρόκειται με τίποτα να πλησιάσει το συγκεκριμένο ποσό, τότε εκείνη του δήλωσε ότι μόνο το δικό της γεύμα μπορεί να το φτάσει και να το ξεπεράσει. Στη συνέχεια έβγαλε ένα από τα σκουλαρίκια της που κοσμούσε το μεγαλύτερο μαργαριτάρι της εποχής, το έβαλε σε ένα κύπελλο γεμάτο ξύδι κι αφού έλιωσε το ήπιε. Ετσι ο Μάρκος Αντώνιος έχασε το στοίχημα. Εννοείται βέβαια ότι το ξύδι δεν διαλύει τα μαργαριτάρια, αλλά όπως είπαμε πρόκειται για θρύλο.

Στη βικτωριανή εποχή, τα μαργαριτάρια φοριούνταν κατά τη διάρκεια του πένθους, διότι συμβόλιζαν τα δάκρυα. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ από χήρες και γενικά πενθούσες κυρίες.

Σήμερα, τα μαργαριτάρια εξακολουθούν να είναι στη μόδα, χρησιμοποιούνται από μεγάλους οίκους μόδας για την κατασκευή κοσμημάτων και φοριούνται από τις πιο ενημερωμένες fashionistas σε όλο τον κόσμο.

σκουλαρίκια με μαργαριτάρια leya

 

Πότε τα μαργαριτάρια έχασαν τη δημοτικότητά τους

Στις αρχές του 1700, όταν ανακαλύφθηκαν τα διαμάντια, τα μαργαριτάρια έπαψαν να είναι τόσο δημοφιλή.  Την εποχή εκείνη τα διαμάντια ήταν πιο προσιτά με αποτέλεσμα να τα επιλέγουν ευκολότερα οι κυρίες της εποχής.  Η αγορά των μαργαριταριών γνώρισε τότε μια παγκόσμια πτώση, μέχρι και τα τέλη του 1700. Τότε λοιπόν, ανακαλύφθηκαν νέες πηγές μαργαριταριών κι έτσι τα μαργαριτάρια άρχισαν πάλι να κερδίζουν έδαφος.

Το διασημότερο μαργαριτάρι του κόσμου

Το πιο διάσημο μαργαριτάρι του κόσμου βρέθηκε στην Αμερική, είναι τεράστιο σε σχήμα αχλαδιού, έχει το μέγεθος αυγού περιστεριού κι ονομάζεται La Peregrina που σημαίνει ‘’Ο Ανεπανάληπτος’’. Πέρασε από χέρια πολλών διασημοτήτων όλα αυτά τα χρόνια όπως για παράδειγμα της Mary Tudor της Αγγλίας, του Phillip II της Ισπανίας κλπ. Λέγεται ότι ο τελευταίος κάτοχος του μοναδικού αυτού μαργαριταριού υπήρξε η Elizabeth Taylor.

Φάρμες καλλιέργειας μαργαριταριών

Το 95% περίπου, της σημερινής παραγωγής μαργαριταριών είναι ‘’καλλιεργημένα’’. Τι σημαίνει αυτό? Ότι σε μαλάκια εμφυτεύεται τεχνικά κόκκος άμμου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επικάλυψής του με nacre κι έτσι να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι. Υπάρχουν πολλές φάρμες καλλιέργειας μαργαριταριών κι η καλλιέργειά του έχει εξελιχθεί σε επιστήμη.  Υπάρχει μάλιστα δυνατότητα να αφαιρεθεί το μαργαριτάρι χωρίς να καταστραφεί το μαλάκιο, με αποτέλεσμα, ένα μαλάκιο να μπορεί να παράγει πολλά μαργαριτάρια. Στην εποχή μας, είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί μαργαριτάρι που έχει σχηματιστεί μόνο του με φυσικό τρόπο από  κάποιο μαλάκιο στη θάλασσα. Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι είδος προς εξαφάνιση λόγω της ρύπανσης των θαλασσών, των καιρικών συνθηκών κλπ.

Τα στρόγγυλα μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια

Το να βρεθεί σήμερα στρόγγυλο μαργαριτάρι, είναι μάλλον απίθανο και για το λόγο αυτό τα στρόγγυλα μαργαριτάρια είναι από τα πιο σπάνια και τα πιο πολύτιμα. Συνήθως όταν βρεθούν φυσικά μαργαριτάρια είναι ημι-στρόγγυλα, σε σχήμα σταγόνας, σε οβάλ σχήμα κλπ.

Μύθοι και δοξασίες για τα μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη, ότι φέρνουν αγάπη και σοφία. Θεωρείται ότι κάνουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ισχυρότερες και στενότερες.

Σύμφωνα με την κινέζικη μυθολογία τα μαργαριτάρια πέφτουν από τον ουρανό όταν οι δράκοι πολεμούν μεταξύ τους. Οι Έλληνες πάλι, πίστευαν ότι όταν ο σύζυγος προσέφερε μαργαριτάρια στη σύζυγο ο γάμος τους βελτιωνόταν.

Όλα αυτά είναι μερικοί συναρπαστικοί μύθοι για τα τόσο όμορφα και κομψά μαργαριτάρια, που ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα φορέσετε το μαργαριταρένιο κολιέ σας, θυμηθείτε τα και χαμογελάστε, είναι βέβαιο ότι τα μαργαριτάρια σε συνδυασμό με το χαμόγελό σας, θα κάνουν την κάθε σας εμφάνιση αλησμόνητη.

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog