Υπάρχουν κοσμήματα που δεν μαυρίζουν? Σου έχουμε την απάντηση!

Επιστροφή στο Blog
κοσμήματα που δεν μαυρίζουν

Υπάρχουν κοσμήματα που δεν μαυρίζουν? Σου έχουμε την απάντηση!

Φυσικά και υπάρχουν κοσμήματα που δεν μαυρίζουν. Αρκεί να είναι κατασκευασμένα από ατσάλι, τιτάνιο ή ευγενή μέταλλα.

Η μόδα όμως, τα τελευταία χρόνια προτείνει κοσμήματα που κατασκευάζονται με πιο κοινά υλικά, όπως τα μικτά μέταλλα, το γυαλί, τις χάντρες κλπ., διότι είναι πιο προσιτά σε σχέση με τα κοσμήματα που κατασκευάζονται από ευγενή μέταλλα όπως ο χρυσός για παράδειγμα, τα οποία μπορεί να κοστίζουν μια περιουσία.

Αυτά τα υλικά μπορούν εναλλακτικά να δημιουργήσουν παρόμοια κομμάτια με τα ακριβά κοσμήματα που φτιάχνονται με χρυσό, πλατίνα και πολύτιμους λίθους και που φυσικά διατηρούνται για πάντα.

Τα κοσμήματα που όλες μας αγοράζουμε καθημερινά, πιθανότατα δεν θα έχουν την ίδια διάρκεια ζωής. Μπορούμε ωστόσο να ελαχιστοποιήσουμε τη φθορά τους και να παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους, φροντίζοντας τα σωστά και επιλέγοντας ποιοτικά κομμάτια.

ατσάλινο δαχτυλίδι meriall

Γιατί μαυρίζουν τα κοσμήματα 

Η αλήθεια είναι ότι όλα σχεδόν τα κοσμήματά μας που δεν είναι κατασκευασμένα από ευγενή μέταλλα, ατσάλι ή τιτάνιο, μπορούν να μαυρίσουν. Κάποια μάλιστα μαυρίζουν γρηγορότερα από τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Έρχονται σε επαφή με τα οξέα, την υγρασία, τον αέρα κλπ. Όλα αυτά αντιδρούν με το μέταλλο του κοσμήματος, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μαυρίζουν και να φθείρονται.

Για παράδειγμα αν αφήσετε εκτεθειμένο ένα κόσμημα από ασήμι, θα παρατηρήσετε ότι αλλάζει ο χρωματικός τόνος του και γίνεται πιο σκούρος. Αυτό συμβαίνει διότι, το μέταλλο αντιδρά με την υγρασία της ατμόσφαιρας.

Ακόμη και τα κοσμήματα με επιχρύσωση 10-18k κάποιες φορές μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια φθοράς. Σίγουρα όμως θα διατηρηθούν καλύτερα και περισσότερο από τα κοσμήματα που δεν είναι επιμεταλλωμένα με αυτό τον τρόπο.

Το πόσο σύντομα μπορούν τα κοσμήματα να παρουσιάσουν σημάδια φθοράς, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.  Σημαντικό ρόλο παίζουν, ο τρόπος που τα φροντίζετε, το ph του δέρματός σας, η υγρασία της ατμόσφαιρας και φυσικά τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα.

ατσάλινα σκουλαρίκια cassia

Γιατί κάποια κοσμήματα αφήνουν πράσινα σημάδια στο δέρμα

Σίγουρα κάποια φορά έχετε φορέσει ένα κόσμημα που όταν το βγάλατε ανακαλύψατε πράσινα σημάδια στο δέρμα σας. Αυτά λοιπόν τα πράσινα σημάδια προκαλούνται από τα οξέα του δέρματος τα οποία προκαλούν την οξείδωση του μετάλλου. Το πόσο συχνά σας συμβαίνει και σε ποιο βαθμό, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χημεία του δέρματός σας.

Αν ωστόσο δείτε αυτά τα πράσινα σημάδια μην ανησυχείτε, δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία σας και δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναφορέσετε να κοσμήματά σας.

Συνήθως τέτοια σημάδια προκαλούνται από μέταλλα όπως ο χαλκός, αλλά ακόμη και κάποια ευγενή μέταλλα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να επιφέρουν τέτοια σημάδια.

Τρόποι για να διατηρήσετε τα κοσμήματά σας σαν καινούργια.

Σίγουρα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για το ph του δέρματός σας, ούτε να ελέγξετε την υγρασία της ατμόσφαιρας, αλλά, μπορείτε να εστιάσετε στον τρόπο με τον οποίο φροντίζετε τα κοσμήματά σας.

Δείτε πως:

  • Διατηρήστε τα στεγνά

Ο πιο γρήγορος τρόπος για φθαρούν τα κοσμήματά σας είναι η επαφή με το νερό και η υγρασία.  Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το πλύσιμο των χεριών, η λοσιόν σώματος και το άρωμά σας. Ακόμη και τα έλαια του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν φθορές στην επιμετάλλωση και στα μέταλλα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό φυσικά διαφέρει από άτομο σε άτομο, διότι όπως είδαμε και παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει το ph του δέρματος, το οποίο είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο.

Αν λοιπόν βρέξατε τα κοσμήματά σας κατά λάθος, φροντίστε να τα σκουπίσετε αμέσως!

ατσάλινο δαχτυλίδι με σμάλτο scarlett

  • Δοκιμάστε ένα προστατευτικό σπρέυ

Δώστε στα κοσμήματά σας μια προστατευτική ασπίδα προκειμένου να τα προστατέψετε από τα στοιχεία που συμβάλλουν στη φθορά τους.

Χρησιμοποιήστε ένα υδατοδιαλυτό βερνίκι σε σπρέυ, για να προστατεύσετε τα κοσμήματά σας κι όχι μόνο. Μερικά σπρέυ μπορούν να σας προστατεύσουν από ερεθισμούς, αλλεργίες, εξανθήματα κπλ.

Τα περισσότερα από αυτά τα σπρέυ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι υποαλλεργικά.

  • Αποθηκεύστε τα σωστά

Ότι πιο σημαντικό για τη μακροζωία των κοσμημάτων σας είναι η σωστή αποθήκευση. Να θυμάστε ότι η έκθεση στον αέρα και την υγρασία μπορεί να φθείρει τα κοσμήματά σας.

Τοποθετήστε τα λοιπόν σε υφασμάτινα σακουλάκια ή και σε σακουλάκια Ziploc πριν τα βάλετε στο συρτάρι.

Στην αγορά, θα βρείτε επίσης ειδικό χαρτί 3Μ το οποίο είναι κατά της αμαύρωσης. Τοποθετήστε ένα στο συρτάρι, το κουτί ή τη θήκη των κοσμημάτων σας κι αφήστε το να απορροφήσει όλα τα βλαβερά στοιχεία του περιβάλλοντος που με την πάροδο του χρόνου θα βλάψουν τα κοσμήματά σας.

 

 

Συμπέρασμα

Περιποιηθείτε τα κοσμήματά σας με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη και θα λάμπουν για πολύ καιρό.

Ίσως σκέφτεστε ότι χρειάζεται πολύ κόπο και χρόνο για να τα περιποιηθείτε.

Αν όμως έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που δεν θέλετε με τίποτα να αποχωριστείτε, τότε ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Αν παρόλα αυτά η όλη διαδικασία διατήρησής των κοσμημάτων σας, σας φαίνεται βαρετή και χρονοβόρα κι αν δεν σκοπεύετε να επενδύσετε σε κομμάτια κατασκευασμένα από χρυσό, πλατίνα ή ασήμι, τότε υπάρχει μονάχα μία λύση.  Θα πρέπει να αγοράζετε κοσμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο, κοσμήματα επιχρυσωμένα ή επιπλατινωμένα, δηλαδή κοσμήματα καλής ποιότητας (που ίσως είναι πιο ακριβά) αλλά θα διατηρηθούν σαν καινούργια για πάντα.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog