Ατσάλινα κοσμήματα VS ασημένια κοσμήματα

Επιστροφή στο Blog
ασημένιο δαχτυλίδι

Ατσάλινα κοσμήματα VS ασημένια κοσμήματα

Ατσάλινα κοσμήματα ή ασημένια κοσμήματα; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή, το ασήμι 925 ή μήπως το ανοξείδωτο ατσάλι;

Η λάμψη που προσθέτουν τα κοσμήματα στο καθημερινό μας ντύσιμο είναι πολύ σημαντική και τις περισσότερες φορές απαραίτητη.

Τα κοσμήματα με τη φινέτσα και τη λάμψη τους μπορούν να μετατρέψουν ένα κατά τα άλλα αδιάφορο ντύσιμο, σε ιδιαίτερα κομψό κι εντυπωσιακό.

Τι είδους κοσμήματα όμως πρέπει να επιλέξουμε;

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές όσον αφορά την ποιότητα και το υλικό κατασκευής τους, είναι τα ασημένια και τα ατσάλινα κοσμήματα. Όσον αφορά δε, την εμφάνισή τους είναι σχεδόν πανομοιότυπη.

Ωστόσο, παρόλη την ομοιότητα στην εμφάνιση τους, το ατσάλι και το ασήμι είναι τελείως διαφορετικά μέταλλα.

Ας δούμε παρακάτω τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο μετάλλων, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Το ατσάλι είναι πολύ δημοφιλές μέταλλο καθώς η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη σε όλους τους τομείς. Από είδη οικιακού εξοπλισμού και κοσμήματα έως ακόμη και είδη χειρουργικού εξοπλισμού.

Το ατσάλι είναι μια σύνθεση διαφόρων μεταλλικών κραμάτων τα οποία έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις.

Το ατσάλι είναι ένα απίστευτα σκληρό μέταλλο, πολύ δυνατό και πολύ ανθεκτικό στις γρατζουνιές. Για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοφιλία  τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη αντοχή του στις γρατζουνιές και οι υποαλλεργικές του ιδιότητες, το καθιστά την τέλεια επιλογή για την κατασκευή κοσμημάτων που χρησιμοποιούνται καθημερινά.

 

 

Ασήμι

Το ασήμι είναι ένα ευγενές/πολύτιμο μέταλλο όπως ο χρυσός και η πλατίνα.

Το ασήμι 925 αποτελείται από καθαρό ασήμι και 7,5% κράμα χαλκού. Πολλές φορές αναμιγνύουν το καθαρό ασήμι με άλλα μέταλλα όπως πλατίνα, ψευδάργυρο κλπ., διότι από μόνο του, το καθαρό ασήμι είναι αρκετά μαλακό και είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αντικειμένων τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί οτιδήποτε από καθαρό ασήμι διότι, έχει μεγάλες πιθανότητες να λυγίσει και να χάσει το αρχικό του σχήμα.

Ωστόσο το ασήμι 925 είναι μια πολύ ασφαλής επιλογή όσον αφορά την αγορά κοσμημάτων καθότι, είναι υποαλλεργικό, θεωρείται ευγενές μέταλλο κι έχει μια ιδιαίτερη απαλή λάμψη.

Εκτός από κοσμήματα, το ασήμι χρησιμοποιείται επίσης για να κατασκευαστούν και χρηστικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα μαχαιροπίρουνα.  Κάποιοι κατασκευαστές επίσης επιλέγουν το ασήμι για την κατασκευή μουσικών οργάνων όπως το σαξόφωνο.

μενταγιόν ασήμι 925

Ασήμι ή ανοξείδωτο ατσάλι;

Και τα δύο είναι κράμα μετάλλων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συνδυασμό διαφορετικών μετάλλων με διαφορετικές ιδιότητες, τις οποίες θα πρέπει να λάβεις υπ’όψιν σου πριν αποφασίσεις τι σου ταιριάζει καλύτερα και τι θα αγοράσεις.

Το ανοξείδωτο ατσάλι υπερτερεί όσον αφορά την ανθεκτικότητα και τη διάβρωση, γεγονός που το καθιστά καταλληλότερο για να το φοράς καθημερινά χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για πιθανές φθορές του.

Ωστόσο το ασήμι 925 υπερτερεί στη δυνατότητα κατασκευής πιο κομψών και περίπλοκων σχεδίων, λόγω του ότι είναι πιο εύπλαστο και καταλληλότερο για αποτύπωση λεπτομερειών πάνω στο κόσμημα.  Επίσης είναι πιο ελαφρύ σε σύγκριση με το ατσάλι και επειδή ανήκει στην κατηγορία των πολύτιμων μετάλλων έχει και μεγαλύτερη αξία σε σχέση με αυτό.

Το ασήμι 925 όμως, είναι πιο επιρρεπές σε γρατζουνιές από το ατσάλι και αμαυρώνεται πιο εύκολα από αυτό.

Σε γενικές γραμμές το ατσάλι διαθέτει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από το ασήμι 925, λόγω της ιδιαίτερης αντοχής του στη διάβρωση και τις γρατζουνιές. Αυτό, το καθιστά ασφαλέστερη επιλογή για κοσμήματα που προορίζονται για καθημερινή χρήση.

Αν ωστόσο λατρεύεις τα ελαφριά κοσμήματα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες που αποπνέουν κομψότητα, τότε το ασήμι 925 είναι για σένα η καλύτερη επιλογή.

Ας δούμε όμως επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο μετάλλων.

ατσάλινο δαχτυλίδι carmel

Ανοξείδωτο ατσάλι πλεονεκτήματα

 • Είναι πιο σκληρό μέταλλο
 • Είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση
 • Έχει μεγαλύτερη λάμψη σε σχέση με το ασήμι
 • Είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση
 • Είναι πολύ ανθεκτικό στις γρατζουνιές
 • Είναι πιο οικονομικό από το ασήμι
 • Είναι πιο εύκολο στη συντήρηση και τον καθαρισμό

Ανοξείδωτο ατσάλι μειονεκτήματα

 • Δεν επισκευάζεται εύκολα αν καταστραφεί

Ασήμι 925 πλεονεκτήματα

 • Είναι πολύτιμο μέταλλο, αλλά πιο προσιτό από το χρυσό ή την πλατίνα
 • Είναι πιο εύπλαστο και άρα πιο κατάλληλο για τη δημιουργία πιο περίπλοκων σχεδίων
 • Καθαρίζεται εύκολα, αποκτώντας την αρχική του λάμψη
 • Μπορεί να επισκευαστεί εύκολα σε περίπτωση ζημιάς
 • Έχει μια ιδιαίτερη δική του λάμψη και γοητεία και αποπνέει μια διαφορετική κομψότητα

 

 Ασήμι 925 μειονεκτήματα

 • Ως πιο εύπλαστο και μαλακό μέταλλο, είναι πιο επιρρεπές στις γρατζουνιές
 • Αμαυρώνεται ευκολότερα σε σύγκριση με το ατσάλι
 • Κοστίζει περισσότερο από το ατσάλι

κολιέ ασήμι 925 cannia

Συμπέρασμα

Το αν τελικά επιλέξεις να αγοράσεις ανοξείδωτο ατσάλι ή ασήμι 925, εξαρτάται από το προσωπικό σου γούστο κι από αυτό που πιστεύεις ότι θα ταιριάξει περισσότερο με τις ανάγκες σου.

Παρά την σχεδόν όμοια εμφάνισή τους, τα δύο μέταλλα έχουν αρκετές διαφορές και κατά συνέπεια διαφορετικές ιδιότητες.

Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει μεγαλύτερη αντοχή και συνιστάται για καθημερινή χρήση.

Το ασήμι 925 όμως, έχει μεγαλύτερη αξία σαν μέταλλο και αποπνέει μεγαλύτερη κομψότητα από το ατσάλι, κάτι που θεωρείται σημαντικό όταν πρόκειται για κοσμήματα.

Η απόφαση είναι δική σου.  Αν ακόμη δυσκολεύεσαι να επιλέξεις, ρίξε μια ματιά στη συλλογή κοσμημάτων μας  εδώ κι ίσως βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog