4 τρόποι για να διαπιστώσεις αν τα ατσάλινα κοσμήματα σου είναι όντως ατσάλινα

Επιστροφή στο Blog
κοσμήματα ατσάλινα

4 τρόποι για να διαπιστώσεις αν τα ατσάλινα κοσμήματα σου είναι όντως ατσάλινα

Πόσο αυθεντικά είναι τα ατσάλινα κοσμήματα που μόλις αγόρασες;

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα υλικό απίστευτα ευέλικτο και για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού, από μαγειρικά σκεύη και χρηστικά αντικείμενα μέχρι κοσμήματα.

Είναι όμως τα ατσάλινα κοσμήματα που αγοράζεις όντως φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι?

Για καλή μας τύχη, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να διαπιστώσουμε την αυθεντικότητα του μετάλλου των κοσμημάτων που μόλις αγοράσαμε. Δες παρακάτω μερικούς εύκολους τρόπους  για να καταλάβεις αν το κόσμημα από ανοξείδωτο ατσάλι που μόλις αγόρασες είναι αυτό που φαίνεται.

 

Τι είναι το ανοξείδωτο ατσάλι

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα μετάλλων που αποτελείται από χάλυβα, σίδηρο, χρώμιο και άνθρακα.

Κάποια άλλα μέταλλα που κάποιες φορές περιλαμβάνονται στο μείγμα είναι το τιτάνιο, το αλουμίνιο, το πυρίτιο κι ο χαλκός.

Λόγω λοιπόν όλων αυτών των μετάλλων που περιέχει το ανοξείδωτο ατσάλι έχει κάποιες διαφορετικές ιδιότητες.

Αυτές λοιπόν έχουν ως εξής :

  • Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό μέταλλο στην τριβή και στη διάβρωση
  • Αλλάζει εύκολα μορφή και σχήμα χωρίς να σπάει
  • Μαγνητίζεται

Αν λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε κάποια test προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητά του, θα πρέπει αυτά, να είναι σε σχέση με τις παραπάνω ιδιότητές του.

Ελέγξτε για κωδικούς

Κάποιες φορές η ύπαρξη κωδικού είναι ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβεις αν το κόσμημα από ανοξείδωτο ατσάλι που αγόρασες είναι όντως ατσάλινο.

Συνήθως τα ατσάλινα κοσμήματα είτε έχουν χαραγμένες πάνω τους τις λέξεις stainless steel, είτε φέρουν ένα τετραψήφιο κωδικό όπως το υπαγορεύει το διεθνές σύστημα ASTM (πρόκειται για διεθνές σύστημα πιστοποίησης μετάλλων).

Ο κωδικός αυτός όμως, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το κόσμημα δεν είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, ευτυχώς υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι για να μπορέσεις να ελέγξεις την αυθεντικότητα του μετάλλου του κοσμήματος σου.

 

Το test του μαγνήτη

Ο μαγνήτης είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξουμε την αυθεντικότητα του μετάλλου, καθώς το ατσάλι είναι μέταλλο μαγνητικό.  Αυτό οφείλετε στις ποσότητες άνθρακα και χρωμίου που περιέχει μέσα του.

Το μέγεθος της μαγνητικής έλξης επηρεάζεται από την ποσότητα του χρωμίου και του άνθρακα που κάθε κράμα μετάλλου φέρει στη σύνθεσή του.

Έτσι, αν υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα αυτών των δύο υλικών το ατσάλι θα μαγνητίζεται πολύ εύκολα, ενώ αν υπάρχουν χαμηλότερες, τότε δεν θα υπάρχει η ίδια μαγνητική έλξη.

Προκειμένου λοιπόν να κάνεις τη δοκιμή, πλησίασε έναν μαγνήτη στο κόσμημά σου και δες αν κολλάει. Εάν κολλήσει έστω και εν μέρει, τότε θα πρέπει να είναι αυθεντικό.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να βεβαιωθούμε για τη γνησιότητα του μετάλλου και θα τους δούμε παρακάτω.

Ο έλεγχος για σκουριά

Το πραγματικό ανοξείδωτο ατσάλι δεν πρόκειται να σκουριάσει ποτέ.

Ακόμη κι αν διαπιστώσεις ίχνη σκουριάς πάνω στο κόσμημά σου (για παράδειγμα,  επειδή το είχες τοποθετήσει δίπλα σε κάποιο άλλο κόσμημα που πιθανόν έχει σκουριάσει) τότε με ένα απλό σκούπισμα το ατσάλινο κόσμημά σου θα πρέπει να ξαναβρεί την αρχική του λάμψη.

Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η σκουριά επιμένει, τότε σίγουρα, αυτό που κρατάς στα χέρια σου δεν είναι ατσάλι.

Δοκιμή της λάμψης και της καθαρότητας

Εάν εξακολουθείς να διατηρείς τις αμφιβολίες σου για την αυθεντικότητα του μετάλλου, τότε μια επίσης απλή και εύκολη λύση είναι η λύση της καθαριότητας. Απλό και γρήγορο!

Καθάρισε τα κοσμήματά σου με ένα μαλακό πανί και τότε θα πρέπει η επιφάνειά τους να γίνει λαμπερή και σαν καθρέφτης. Αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν επιτευχθεί, τότε πιθανότατα το κόσμημά σου δεν είναι ατσάλινο.

 

Συμπέρασμα

Με αυτούς του τέσσερις απλούς τρόπους μπορείς να ελέγξεις την αυθεντικότητα του μετάλλου των κοσμημάτων σου.

Αν ωστόσο τα κοσμήματα που αγόρασες ως ατσάλινα τελικά δεν είναι, σκέψου πως την επόμενη φορά θα ξέρεις και θα μπορείς να ελέγξεις το κομμάτι που σου άρεσε πριν καν το αγοράσεις.

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog