Πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι ? Οι διαφορές τους και πως τους ξεχωρίζουμε.

Επιστροφή στο Blog

Πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι ? Οι διαφορές τους και πως τους ξεχωρίζουμε.

Οι πέτρες, που συνήθως διακοσμούν με τη λάμψη και τη φινέτσα τους τα κοσμήματά μας , διαχωρίζονται σε κατηγορίες. Κάποιες από αυτές ονομάζονται πολύτιμες, κάποιες ημιπολύτιμες, άλλες κρυστάλλινες κι άλλες απλά διακοσμητικές. Ας δούμε όμως τις βασικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις πολύτιμες και τις ημιπολύτιμες πέτρες.

Οι πολύτιμοι λίθοι λοιπόν, είναι ορυκτά πετρώματα ή οργανική ύλη που έχουν υποστεί επεξεργασία. Έχουν κοπεί, έχουν γυαλιστεί κι έπειτα έχουν διαμορφωθεί σε ένα όμορφο κόσμημα. Στη δεκαετία περίπου του 1800, οι πολύτιμοι λίθοι διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, τους πολύτιμους και τους ημιπολύτιμους λίθους. Ο διαχωρισμός αυτός έγινε με βάση τη διαφοροποίηση της αξίας τους την εποχή εκείνη.

Σήμερα ο διαχωρισμός των λίθων στις δύο αυτές κατηγορίες, γίνεται από τους ειδικούς με βάση την ποιότητα, την σπανιότητα, την προέλευση κι ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες. Έτσι ο τρόπος κατηγοριοποίησης στη σημερινή εποχή απέχει πολύ από αυτόν του παρελθόντος, διότι η παράμετρος ‘’αξία’’ δεν είναι το μοναδικό κριτήριο  στο οποίο βασίζονται οι γνώστες του είδους για να αξιολογήσουν μια πέτρα.

Πολύτιμοι λίθοι

Τον τίτλο πολύτιμοι λίθοι, κατέχουν στις μέρες μας μόνο τέσσερις, τα διαμάντια, τα σμαράγδια, τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια.  Ίσως κάποιες φορές δούμε ότι, ένα οπάλιο, ένα μαργαριτάρι ή ένας νεφρίτης αναφέρονται ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά το σωστό είναι να θεωρούνται ημιπολύτιμοι. Στην πραγματικότητα πολύτιμοι θεωρούνται μόνον οι τέσσερις προαναφερθέντες λίθοι, οι οποίοι είναι και οι πιο ακριβοί και πιο περιζήτητοι.

Ημιπολύτιμοι λίθοι

Οποιοσδήποτε άλλος πολύτιμος λίθος που δεν είναι ένας από τους τέσσερις (διαμάντι,ρουμπίνι,ζαφείρι, σμαράγδι) θεωρείται ημιπολύτιμος. Η λίστα περιλαμβάνει μια πραγματικά μεγάλη κατηγορία, αλλά κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους είναι : αχάτης, αμέθυστος, φεγγαρόπετρα, λάπις λάζουλι, οπάλιο, μαργαριτάρι, ροζ χαλαζιάς, τανζανίτης, τιρκουάζ, αλεξανδρίτης, γρανάτης, τουρμαλίνι, citrine, aquamarine και ζιρκόνιο.

Στην πραγματικότητα ο διαχωρισμός αυτός μεταξύ πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Για παράδειγμα το σμαράγδι είναι μια ποικιλία βήρρυλου  και το ίδιο είναι και το aquamarine. Το σμαράγδι ανήκει στην κατηγορία των πολύτιμων, ενώ το aquamarine στους ημιπολύτιμους.

Ο λόγος όμως για τον οποίο προέκυψε αυτή η κατηγοριοποίηση των λίθων,  σε πολύτιμους/ημιπολύτιμους , είναι ότι υπάρχουν διαφορές στην αξία και στη σπανιότητα μεταξύ των τεσσάρων πολύτιμων λίθων και των υπολοίπων.

Κάποιες φορές βέβαια, μπορεί να δούμε ορισμένους ημιπολύτιμους λίθους να αξίζουν πολύ περισσότερο από έναν πολύτιμο.  Για παράδειγμα, πολλά φυσικά μαργαριτάρια πωλούνται σε πραγματικά υψηλές τιμές, οι οποίες συχνά ξεπερνούν την τιμή από ένα πολύτιμο διαμάντι, ρουμπίνι, ζαφείρι ή σμαράγδι χαμηλής ποιότητας.   Πολλοί ημιπολύτιμοι λίθοι επίσης, μπορεί να είναι πιο σπάνιοι από κάποιους πολύτιμους. Για παράδειγμα ο γρανάτης καθώς και πολλοί άλλοι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξορυχθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην αγορά πολύ μικρότερες ποσότητες των λίθων αυτών από ότι των πολύτιμων.

Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι, όταν αγοράζουμε ένα κόσμημα το οποίο κοσμεί  κάποιος  λίθος, καλό θα ήταν να μην εστιάσουμε πολύ στο εάν η πέτρα είναι πολύτιμη ή ημιπολύτιμη. Όλοι οι λίθοι μπορούν να θεωρηθούν  πολύτιμοι, με την έννοια της αξίας που δίνουν στο κόσμημα. Αυτό τους κάνει ξεχωριστούς.  Συνήθως αγοράζουμε ένα κόσμημα για λόγους αισθητικούς ή συναισθηματικούς, κι είναι αυτοί οι λόγοι που δίνουν αξία στο κόσμημά μας και το κάνουν ξεχωριστό. Εξαιρούνται βέβαια όσοι αγοράζουν κοσμήματα για επενδυτικούς λόγους, όπου ίσως, σε αυτήν και μόνο την περίπτωση να παίζει πρωτεύοντα ρόλο εάν οι λίθοι είναι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους το μόνο που έχει σημασία είναι οι πέτρες που κοσμούν το κομμάτι που επιλέξαμε, να μας ενθουσιάζουν, να μας αντιπροσωπεύουν και να μας κάνουν να νοιώθουμε ξεχωριστοί όταν τους φοράμε.

 

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Επιστροφή στο Blog